[...] na wartość produktów spożywanych z myślą o dostarczeniu organizmowi białek.A więc są dwie grupy aminokwasów: Egzogenne Endogenne Co je różni? Jest 1 podstawowa różnica. Aminokwasy endogenne mogą być "wytworzone" w organiźmie z innych aminokwasów. Natomiast aminokwasy egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz ( z pożywienia) gdyż organizm nie ma [...]
[...] przyjmiemy spożycie 30% energii ( dla tej wartości dokonamy obliczenia)pod postacią tłuszczy wtedy 10% powinny Stanowic nasycone, 10% jednonienasycone i 10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe - często nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi , w skrócie nnkt. Jak to powinno wyglądać w praktyce? Jeśli za całkowitą wartość [...]
[...] powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. Jednak nie od dziś wiadomo, że tłuszcze mają szerokie zastosowanie. Mowa tu o tłuszczach zdrowych, czyli NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), bez których nasz organizm nie mógłby funkcjonować. Takie tłuszcze występują np. w oliwie z oliwek, rybach tłustych - makrela, węgorz, śledź itd. Bardzo [...]
[...] zalecenia. Po pierwsze, w części z tych badań głównymi źródłem tłuszczu w dietach wysokotłuszczowych (ubogich w węglowodany) były tanie, rafinowane oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 . No cóż, badania były prowadzone w latach 70-80-tych – wtedy margaryna, olej sojowy i kukurydziany były postrzegane, jako zdrowsze alternatywy dla [...]
[...] wywołują uczucie sytości między posiłkami. Oprócz tego w tłuszczach występujących w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Średnie zapotrzebowanie na tłuszcze (zgodnie z badaniami) waha się w przedziale 15- 30 % ogólnego zapotrzebowania kalorycznego. Tłuszcze właściwe zbudowane [...]
[...] aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny - kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych. Whey dodatkowo został wzbogacony w anaboliczne aminokwasy: L-leucynę i L-glutaminę oraz substancje wzmagające trawienie i absorpcje białek (enzymy proteolityczne z ananasa i papai) a także ?-ecdysteron, który wielokrotnie [...]
[...] jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy wielonienasycone, długołańcuchowe można podzielić na kwasy rodziny n-3 i n-6 (inne oznaczenia ω-/omega-) w zależności od pierwszego wiązania nienasyconego znajdującego się przy węglu począwszy od grupy metylowej. Każde z nich [...]
[...] ich brak. Nienasycone dalej można grupować na jednonienasycone (jedno wiązanie podwójne) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie podwójne). : Omega-3 i Omega-6 (kwasy tłuszczowe z tych dwóch grup tworzą NNKT). Kwas linolowy reprezentuje grupę Omega-6 i ma dwa wiązania podwójne. Jednak w takiej postaci nie posiada on wszystkich [...]
[...] odczuwamy sytość. Tłuszcze są nośnikiem smaku. Ich brak sprawia, że potrawy są mniej smakowite. Tłuszcze to nie tylko energia, ale również NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Właściwa ich podaż sprzyja regulacji przebiegu wielu przemian metabolicznych i może być pomocna w [...]
[...] przedłużało jego trwałość. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za psucie się płynnych tłuszczy roślinnych są właśnie tak korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy. Im więcej wiązań nienasyconych posiada taki tłuszcz tym bardziej jest nietrwały i podatny na proces utleniania, ( czyli przyłączenia się [...]
[...] jeszcze cząsteczki węglowodanu, która byłaby większa od Vextrago - jest ona o 30% większa od Vitargoź! Trzeci kompleks to Lipotherm - zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA) oraz CLA i MCT. EFA odgrywają zasadniczą rolę w prawidłowej budowie i pracy stawów oraz wzmacniają odporność. CLA hamują możliwość rozrostu tkanki [...]
[...] kory nadnerczy otrzymywany syntetycznie. W stężeniu fizjologicznym zapewnia równowagę metaboliczną gospodarki białkowo-węglowodanowej, . Kortyzol uwalnia też aminokwasy z tkanek peryferycznych i przyspiesza glukogenezę i hamuje tempo zużywania glukozy przez mięśnie szkieletowe, a wreszcie przyspiesza rozkład kwasów tłuszczowych do ciał [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać wrażliwość insulinową na podstawie dwóch mechanizmów: -krótkoterminowego związanego z pojawieniem się ich w krwiobiegu tuż po posiłku. -długoterminowego związanego z płynnością błon komórkowych. Temat jest interesujący szczególnie pod kątem diety w której tłuszcz stanowi większą część zapotrzebowania [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
[...] przyjmiemy spożycie 30% energii ( dla tej wartości dokonamy obliczenia)pod postacią tłuszczy wtedy 10% powinny Stanowic nasycone, 10% jednonienasycone i 10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak to powinno wyglądać w praktyce? Jeśli za całkowitą wartość spożytych przez dorosłego mężczyznę kalorii przyjmiemy 2700kcal, wtedy 30% [...]
[...] ale dlaczego tak bardzo szaleję za omegą? Bo służy dobrze dwóm najważniejszym ludzkim organom. Dodatkowo, okazuje się, że wyleczyć może także przestępczość… Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, zwane po prostu omegą-3 mają zbawienny wpływ na organizm. Jego oddziaływanie na serce dobrze streścił zmarły niedawno Prof. Zbigniew Religa słowami [...]
TO JUZ PEWNIE ZNAMY ALE POSTARAM SIE KILKA SPRAW DODAC I USWIADOMIC OMEGA 3 6 9 http://www.florahealth.com/flora/home/usa/products/R67980.asp Naturalne kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju ludzkich komórek i tkanek. Jeżeli spożywana żywność nie zawiera tych kwasów, musi być w nie wzbogacana. Niezbędne kwasy tłuszczowe [...]
[...] mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ani nasion ano uzyskanego oleju, dzięki czemu wszystkie składniki oleju (głównie wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje naturalne struktury i własności biologiczne. Uzyskany w ten sposób olej nie podlega rafinacji (oczyszczeniu). Przemysłowo otrzymany olej [...]
[...] odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, [...]